Worldmeeting Torun Polen

Wereldmeeting  Toruń Polen 2015

 

Na de bekendmaking in Tsjechië in 2011 dat de van de wereldmeeting 2015 in Polen zou worden gehouden, waren er vier jaren om te verheugen op een meeting in een land waar je niet zomaar voor een vakantie naar toe gaat.  Voor je het weet, is het dan zo ver. Elke wereldmeeting rijst de vraag hoe en met wie gaan wij er naar toe? Voor de reis naar Polen hadden wij ons aangemeld bij Citroën Club Fryslân. Voor mij de eerste keer een evenement met CCF. Het verzamelpunt voor het vertrek naar Toruń was een Pools slot: Palac Kursko in Kursko, in eigendom van de Friezen graaf Ytsen en gravin Greetje van der Velde. Dit had CCF-er Han Wateler geregeld, die naar verluidt een neef is van de eigenaar Ytsen, maar het kan een goede vriend zijn.

Goed, zaterdag 25 juli 6.15 uur vertrokken wij met zijn vieren in onze eend met aanhanger samen met CCF’er “oom” Peter de Jong, die Het Wrak helemaal voor zich alleen had. In één keer naar Kursko, 800 kilometer, gereden en alleen gestopt om te tanken en een korte lunchpauze. De reis verliep voorspoedig. Bij aankomst om 18.30 op het prachtige slot, bleken de meeste van de aangemelde CCF-equipes reeds geïnstalleerd. De ontvangst door de reeds aanwezige leden was open en hartelijk. Koken hoefde niet: wij konden met zijn allen eten op het slot. In het souterrain, aan een enorm lange tafel, waar wij met ongeveer 30 “meetinggangersonderweg” terecht konden. Het eten was Pools en dat is even wennen. De bediening was uitstekend en de sfeer was prima.

 

 

De volgende ochtend eerst maar eens een douche genomen. Dat was genieten: zo’n mooie douche heb ik thuis niet eens. Vanaf 8.00 uur druppelden de leden binnen voor werkelijk een Bourgondisch ontbijt. Na twee uur weer naar buiten en daar werkte iedereen zijn eigen programma af. In de loop van de dag kwamen de twee verloren zonen (Beige)Bert en Boudewijn in een gele ZDZ en de snelle HY-ers Tjerk en Sietske het gezelschap Paul, Sonja, Thijs en Rick, met hun jeugdherbergeend, Ricky met zijn witte 18 pk ribbeleend (geweldig Rick, wat een stoutmoedigheid!), Peter met Het Wrak, Wouter, Selena, Youp en Gijs met de paarse Dyane, Niels, Tamara, Jens en Fenna met hun snelle HY en supersnelle en brede AmiSupereend, Ome Jaap met zijn witte eend, Han en Pietsje met hun C3 (ahum), maar fijn dat jullie er waren, en Klaasje en Folkert met hun rode eend het CCF-gezelschap completeren.  ’s Avonds weer een heerlijk diner en een nog betere sfeer als gevolg van de verder doorgezette kennismakingen. Na afloop gaf Ytsen in de fraai gerestaureerde balzaal een relaas over de geschiedenis van het slot en zijn aanleiding en motieven om het slot te kopen en te restaureren.

 

Voor maandag 28 juli had Ytsen een excursie geregeld naar het oorlogsmuseum in Kursko, in het toenmalige Festungsfront Oder-Warthe-Bogen. Na een korte uitleg over de Tweede Wereldoorloggeschiedenis door een net iets te enthousiaste gids gingen wij een grote 30 meter onder de grond liggende bunker in. Een indrukwekkende tour die je weer op scherp ten aanzien van de Poolse geschiedenis en hun kijk op de hedendaagse wereld. ’s Avonds een geweldige barbecue als afsluiting. Dinsdagochtend nog één keer met z’n allen ontbijten om daarna het kampement op te breken. Voor het vertrek nog even met alle auto’s voor het slot, inclusief de slotgraaf en –gravin met hun onderdanen, op de foto.

Na ongeveer 275 kilometer kwamen wij aan bij het vliegveld van Toruń, het meetingterrein. De ontvangst en inschrijving verliepen snel en ordentelijk. Even later stonden wij op het CCF-veld. Het terrein was ruim en de wc- en toiletvoorzieningen waren klasse. Het terrein met markt, podium, “dragraceterrein” en eet- en drinkgelegenheid lag net even buiten het meetingterrein, maar niet te ver. Het voordeel was dat nu veel meetinggangers met hun auto naar dit terrein gingen en er dus veel auto’s bij elkaar geparkeerd stonden voor de ingang, zonder tenten en andere objecten die je beter niet kunt hebben voor mooie plaatjes. Jammer was dat de particuliere verkopers hun heil moesten zoeken op het parkeerterrein bij het stadion. Het eten en drinken was dik voor elkaar en ook de muziek ’s avonds was prima. Botulisme liet zich weer van zijn beste kant horen en ook de verschillende dj’s deden het prima. Een aardige bijkomstigheid was het prijspeil in Polen en ook op het meetingterrein zeer aangenaam was. Oost-Europese prijzen.  Overdag gingen veel meetinggangers, zo ook wij, naar de historische binnenstad van Toruń die werkelijk schitterend is. Ook hier uitstekende restaurants, waar wij met zijn vieren warm konden eten, inclusief drinken, voor 107 zloty, zeg maar € 25. Kaartjes voor musea en dergelijke waren ook al zo fraai geprijsd.  De auto’s, lees: 2cv’s en aanverwanten, mochten midden in het historische centrum geparkeerd worden op een aantal pleintjes. Mooi gebaar van het stadsbestuur.

 

 

Hoogtepunt was absoluut de vrijdagavond. Met ongeveer 900 eenden en aanverwanten in colonne naar het historische centrum. Bij het centrum aangekomen, reden wij door een hartelijk enthousiaste menigte Polen die aan beide zijden van de weg stonden. Het leek wel op de Tour de France. Kippenvel. De auto’s moesten aan de beide zijden van de kadeboulevard van de  rivier Vistula (voorheen Weichsel) waaraan de stad ligt, worden geparkeerd. Aan de kade was een fraai muziekpodium gebouwd en de muziek werd verzorgd door een fenomenaal kwartet dat jazz/dixie en ook diverse andere soorten muziek ten gehore bracht.  De sfeer werd sprookjesachtig toen het donkerder werd. Klassieke karakteristieke straatverlichting aan een kade/boulevard, aan de rivier van een prachtige historische stad, met bijna 1.000 eenden en eendachtigen, duizenden mensen die op de auto’s en de gezelligheid af waren gekomen en de vele restaurants. Burgemeester Michal Zakeski was dinsdags ook al bij de opening van de meeting, maar dat hij dit heeft geregeld met zijn stadsbestuur verdient welgemeende lof. Dat is nog eens Toruń- en Polenpromotie!

 

 

Zaterdag was voor ons de laatste dag van de meeting en dat gold voor heel veel meer meetinggangers. Het CCF bood haar leden ter afsluiting een keurig verzorgde en complete barbecue aan. Een waardig slot van en voor het CCF. Deze voor ons laatste meetingfeestavond met alle formaliteiten en prijsuitreikingen was ook tot in de puntjes verzorgd en mooi aan elkaar gepraat door de Poolse ladyspeaker. Wederom was de boomlange burgemeester Zakeski present die op een waardige en ingenomen wijze zijn dankbaarheid en waardering toonde voor alle meetinggangers die naar Polen en zijn stad waren gekomen. Op deze avond werd tevens bekend gemaakt dat de wereldmeeting van 2019 in Kroatië zal plaatsvinden. Het formele deel werd afgesloten met een indrukwekkend en groots vuurwerk.

De terugreis verliep ook weer voorspoedig met nog een overnachting in Maagdenburg. Maandagmiddag 03 augustus waren wij weer thuis. Tot 50 kilometer voor thuiskomst werden wij vergezeld van diverse Franse, Duitse, Belgische en Nederlandse eenden die ook terug naar huis reden. Een dikke week alleen maar zonnig weer gehad. Ik betrapte mij er s’ avonds op dat ik het gevoel had een maand weg te zijn geweest. Zo intens, zo anders en zo fantastisch.

 

Rest mij de Poolse organisatie, het stadbestuur van Toruń en alle CCF-ers hartelijk te danken voor de inspanningen die zij hebben geleverd en de gezelligheid die zij hebben gebracht om deze onvergetelijke ervaring mogelijk te maken voor Marianne, Ovide, Ramses en mij.

 

René Stigt.

220211082015

 

Voor de foto's klik hier.