Tulpenrit 2016

Tulpenrit 2016.

Na ik weet niet hoe lang aan slecht, echt vervelend slecht weer vertelde meneer Peter Kuipers Munneke op het NOS journaal dat het op zondag 1 mei beter weer zou kunnen gaan worden.
Welnu, niet tegen dovemans oren gezegd, direct een mail eruit gedaan om op 1 mei, dag van de arbeid, dus vieren dat je niet hoeft te werken dit jaar, de tulpenroute in de NOP te gaan rijden.
Met stralend weer richting de Lemmer en waarachtig daar stonden 2 identieke grijze Charlestons ons op te wachten. We hadden in de gauwigheid niet gezien dat de rest van de aanwezigen zich aan de andere kant van het parkeerterrein had opgesteld. De opkomst overtrof onze stoutste verwachtingen, 22 auto's!!
Men moest wel worden losgeweekt van het heerlijke terras uit de wind en we begonnen onze bollentocht.
Wat ook erg leuk is om te vermelden is dat er ook dit maal weer mensen mee zijn geweest die anders nooit meegaan, we zijn een gezellige club, en wie weet zien we deze mensen vaker! Het heeft eerder gewerkt!
Leuk was het om oude bekenden weer eens te zien!
Aan de andere kant de Lemmer verlaten komen we direct in de eerste tulpenvelden terecht. Hup, alle voitures in de berm en fotograferen maar. Jassen uit, dakjes open, lekker kletsen en, uiteraard, klein gevalletje van pech, verhelpen. Na de broodnodige sanitaire onderbreking, tja dat krijg je van al die koffie, vervolgden we onze rit door de Noordoostpolder. Op verzoek van Marianne werd er gestopt bij een roze tulpenveld, dit om Sûppi, de ami super, mooi te kunnen fotograferen.
En voort ging het weer na deze fotosessie. Richting Emmeloord waar we koffie zouden gaan drinken met alle auto's zo voor ons geparkeerd. Echter, we hadden niet gerekend op de kermis, dus alle parkeerplekken waren bezet. Op naar het vervolg van de tulpenroute, langs enige velden kwamen we uit in Espel, hier was een uitspanning waar we koffie konden drinken, helaas niet buiten, door het prachtige weer zat het terras vol, maar wel in een zaal met zijn allen bij elkaar.
De tijd bleek te vliegen want het was al half vijf, daarom besloot de voorzitter dat we de rit hier beëindigden en dan kon ieder zijns weegs gaan.
In totaal hebben we maar zo'n kwart van de route gedaan, we zijn niet bij de selfievelden en de vrije plukvelden geweest, daar ontbrak ons de tijd voor.
Ieder jaar is er een tulpenroute in de NOP. Ieder jaar is deze anders, dit komt omdat de boer maar een keer per zes jaar tulpen kan laten groeien op het land. Daarom is ook het ene jaar compleet anders dan het andere jaar. We spraken een boerin die vertelde dat ze gronden huren in de polder om de tulpen te verbouwen. Het loont niet om als tulpenboer grond te kopen omdat je dus vijf jaar met grond zit die je niet voor je bollen kunt gebruiken. Te samen met het feit dat niet alle tulpen tegelijk bloeien, je hebt vroegbloeiers en laatbloeiers, maakt dat het ieder jaar compleet verschillend is. Nog snel even wat tulpen (50 stuks!) gekocht langs de kant van de weg voordat we weer richten Fryslan zouden gaan.
Wij hebben lekker met een open dakje rond getuft, en we hopen dat de anderen ook een plezierige middag beleefd hebben.
Tot snel, tot de volgende keer!

Voor de Foto,s volg de link.