Elfstedentocht op ICCCR 2016

ICCCR 2016, elf stedentocht CitroenClub Fryslan

 

De voorbereiding

Al zeer ruim van te voren is er een commissie opgericht om een spel voor te bereiden voor het 16e ICCCR op een Gelders Landgoed. Onder de bezielende leiding van Tjerk gingen de beide Yvonnes samen met Niels en Ron aan de slag. Spellen werden uitgedacht, attributen werden geïnventariseerd, CCF-ers aangespoord tot input van materiaal en lijfelijke diensten, het geheel zou een heuse Elfstedentocht gaan worden.

Daags voor de uitvoering van het spel moest er worden begonnen met de opbouw. Geen sinecure want er moest nogal het een en ander worden in elkaar getimmerd.

Ik moet zeggen de wagens met attributen logen er niet om, werkelijk aan alles was gedacht: Snits? Een echte Waterpoort! Sleat? Een ware einekuorre inclusief 'water', korven, riet en eenden! En dan Bartlehiem, de ultieme koek en zopie plek voorzien van veel, heel veel chocolademelk ( ja ja, warm EN koud!) en bergen Fryske kruidkoek. Dat is dus Smikkelen en smullen! Het opbouwen werd door bijna de gehele goegemeente aanwezig op Middachten gedaan. Op de vrijdagavond is er een grote slag gemaakt door de velden uit te zetten en het een en ander al in elkaar te schroeven. Alle onderdelen waren gemerkt en reeds op maat gezaagd. Op zaterdag was het werkelijk berevroeg toen de verdere opbouw aanving. Het was echt zwoegen, er moest veel gedaan worden. Bordjes werden bij de speelvlakken geplaatst, schaatsen en ijsmutsen, rietstengels en muziek in gereedheid gebracht. Bartlehiem in zijn geheel opgetuigd. Strohalmen voor het publiek om op te zitten, keurig voorzien van een plankje.

Wat ook belangrijk is bij een Elfstedentocht zijn de deelnemers. Het organiserend comité had zich strategisch opgesteld en sprak de langslopende Citrofielen aan. De belangstelling was boven verwachting en in 'no time' waren de drie speelronden volgeboekt. Strategie: gewoon vragen en met de mogelijke deelnemer(s) het infoblad bespreken. Het heeft zij vruchten afgeworpen. Hulde aan het promoteam!

 

Elfstedentocht

 

Als eerste de heel belangrijke taak van de 'verslaggever' tijdens het spel:

 

" Bij aankomst troffen wij een ietwat gestresste T. Kaastra aan,( eerst maar een bakje poeier) hij had nog niet ontbeten en had iets al te goed geslapen dan hij van te voren in het CCF-hoofd had. Dit was ook geen wonder na zo'n voorbereiding. De avond te voren waren ze met zijn allen nog tot 21.30 uur bezig geweest met de opbouw.

Hij werd een stuk rustiger toen ik hem van de omroeptaken wilde verlichten. Dit was wel een 'even wennen' taak want wat voor de ene stand te luid was was voor de andere stand te zacht. Het kon redelijk worden opgelost door de luidsprekers rond te draaien alhoewel hierdoor het snoer ook ingedraaid werd en dan heb je opeens helemaal geen geluid meer.

Op mijn centrale plek op het speelveld zie ik op een gegeven moment Rene met wat mannen met oranje hesjes het veld over vliegen opzoek naar Tjerk:" HET MOEST AFGELOPEN WEZEN MET DE KOEK ZOPIE"! (hierover later meer)

Vanuit mijn centrale positie zag ik ook dat op een gegeven moment was Hylpen onbemand, de mannen uit Frjentsjer meenden dat ze pauze hadden: Niet Dus! en Hoogeveen Op een gegeven moment was er een stad onbemand hinderlopen de mannen uit franeker en Hoogeveen meende dat ze pauze hadden: niet Dus!! Dan was er nog zo'n tortel die zo nodig moest miege ,ik heb hem maar laten lopen want hij had zijn handen al bij zijn kruis. Vervolgens kwam er weer een oranje hesje hoe lang of het nog ging duren, hij was net te vroeg het zou nog 5 minuten duren. Het was voor sommige stellen een hele beproeving."

Aldus sprak tot u de omroeper van het spel, de man in het midden, de oplosser van problemen en de grote tijdregelaar. Alles werd gezien en gerapporteerd: "einde spel"; "spel is begonnen" en vooral "koek en zopie op Bartlehiem, gratis voor iedereen" en dat werkte, voor Bartlehiem en voor de 'oranje hesjes'.

Ljouwert, blokpuzzelen, stadhouders Sietske

Hier moest de Aldehou worden gebouwd uit blokken. Klinkt makkelijker dan het is, want de blokken hadden 6 afbeeldingen van de Aldehou in verschillende groottes. Puzzelen dus

De één zag het direct en was snel klaar, maar anderen hadden het er maar moeilijk mee en kwamen er niet uit.

Er waren twee meisjes, ca vier en zes jaar (schat ik) die kwamen even kijken bij het spel.

Later toen zij aan de beurt waren, hadden ze het nog zo goed in hun kopje, dat ze hadden de Oldehove zo in elkaar!!

Grappig hé, twee van die opdondertjes ?

 

Snits: Wetterpoarte! Stadhouders

Vanuit de voitures zo veel mogelijk punten scoren door ballen door de Waterpoort te gooien.

 

Drylst: frysk! Stadhouder Jaap

in drylst wordt een andere taal gesproken .

dat is het fries

de deelnemers moeten uit de eigen vervoer middelen komen om hier in de R-00K-1D plaats te nemen.

hier moeten ze de friese taal kennen.

er wordt flink gepuzzeld en gegokt om de juiste woorden te vinden.

 

 

 

Sleat: einekuorren, stadhouders Ricky en

 

Starum: klunplak, stadhouders Sigfried en Peter

het was er druk en ijskoud. de gure wind joeg ons om de oren bij min 10. ondanks deze barre omstandigheden zijn er altijd lui die baas boven baas zijn. met de voordeur van de TA geheel geopend en met één bil op de stoel wist een behendige strijder de kluunplank foutloos te nemen. maar ook zonder deze voordelen wist de berijder van een prachtige C6 het parkoer foutloos af te leggen. en natuurlijk kwam niet iedereen met droge voeten over het ijs. dan ging het linker voorwiel een geheel eigen weg en werd de maximale score niet gehaald.

 

Hylpen: skelteren, stadhouders

 

Warkum: film, stadhouder Boukje

 

Boalsert: jeu de veerpot, stadhouders les deux Yvonnes

 

Harns: darts, stadhouders Siebrich en

 

Frensjer: pompebled, stadhouders Kevin en

 

Dokkum: Bearen urch, stadhouders Rene en Helena

 

Bartlehiem: koek en zopie, Ron en Marijke

Ook wij hebben een leuke en vermoeiende zaterdag gehad. De volwassenen en kinderen die in Bartlehiem kwamen waren erg enthousiast. Mede door het feit dat als men vroeg wat de kosten voor de chocolade en koek waren, zij te horen kregen dat dit gratis was. Iets wat men verder op het terrein nog niet was tegen gekomen.

Een aantal deelnemers die aan de barre rit hadden mee gedaan, vroegen zich af of ze nu ook op een van de tegeltjes kwamen te staan. Helaas moesten wij dit ontkennen. Ook op de vraag waar het bekende bruggetje van Bartlehiem was, moesten wij de mensen teleur stellen.

Al met al een geslaagde dag, waarbij de CCF zich weer op de kaart heeft weten te zetten.

 

Hoffotograaf: Marianne en hier de foto's