Na maanden van sleutelen en bierdrinken, was het dan eindelijk zover: Spa Francorchamps 2004.

We hadden de vrouwen weer bang gemaakt met sterke verhalen over kou & regen, zodat ze ook dit jaar weer niet mee wilden. Bijrijdersstoelen waren verwijderd, matrassen in de laadbak en de klompen achter de voorstoel gezet. We waren er weer helemaal klaar voor.

Na ‘s ochtends rustig te zijn wakker geworden en de auto ingeladen te hebben, toch ‘s middags nog een telefoontje van Patrick met zeer slecht nieuws (we zijn niet anders van hem gewend). Geen motorproblemen deze keer, maar de 100 liter bier. Het bier paste wel achter in de aca, maar deze zakte kompleet door, tot de wielen vastliepen in de wielkasten. Misschien was dit wel het belangrijkste probleem van het gehele weekend. Maar goed, problemen zijn er om opgelost te worden en na een paar telefoontjes besloot Peter even over Drachten te rijden om ons levenswater te gaan dragen in zijn Expert (Jumpy). Nu waren we pas echt klaar om te gaan.


We vertrokken dan ook om half twee vanuit (hoe kan het ook anders) de Mc D*****s te Heerenveen. Een lange reis was het wel. Met een gangetje van 85km/u kwamen we er toch maar weer dit keer, voor het eerst zonder pech!! Weer een bierprobleem, de tap moest eerst worden geïnstalleerd en gespoeld. Nadat de partytent was opgezet en de slaapplaatsen gereed waren gemaakt, was het bier ook drinkbaar geworden.

Zo nu eerst een lekkere vette hap als goede bodem voor deze lange avond, de plaatselijke frietkot was ons doel. Na twee uur wachten waren we allemaal voorzien van niet te vreten patatten en frikadellen die dreven in azijn. Niet echt wat we ons voorgesteld hadden maar goed iets beters was er niet in de buurt. Dan maar terug naar de partytent voor het broodnodige bier en een warm kampvuurtje. Dit duurde tot in de late uurtjes en dat was de volgende dag ook aan het fust te merken, de eerste 50 liters waren er alweer doorheen en dat met 12 bierdrinkers!

Zaterdagochtend werden we vroeg gewekt door één of andere mongool die het niet laten kon om met zijn eend zonder uitlaat een rondje over ons kampeerterrein te rijden en dan tot overmaat van ramp nóg een mongool (Anne-Jan) die een kwartier later begint te scriemen dat het asociaal is om zoiets te doen. Algoed nu was echt iedereen wakker. Ontbijten met een paar knakworstjes en een bakje oplos of cola was iedereen weer aanspreekbaar. Tijd voor een DBO’tje (doelloos blokje om), even over het camping terrein en het circuit waar de Touring Cup bezig was (BMW, Porsche en nog meer foute bakken). Dit keer geen ‘met ons trouwe logo bedrukte jatbare vlaggen c.q. bordjes e.d.’ op het circuit te vinden.

Lekker racen op het circuitNa veel omhangen was het eindelijk tijd om de auto’s op te halen voor het rondje over het parcours. Waar we eigenlijk voor waren gekomen. Motoren werden warmgedraaid en banden opgewarmd. Om 14:17uur was het dan zover, onze eigen race kon beginnen. Na piepende banden, ronkende motoren, oververhitte remmen en een Ami in de grindbak, werd dit rondje met succes afgesloten en kon een half uur later de echte 24uurs race beginnen. Na een stuk of drie rondjes gezien te hebben werd er besloten om wat echt eten te zoeken. Dit werd gevonden in Spa ons stam-restaurant. Nadat iedereen twee keer naar de wc was geweest, werden de Spa-ribs en pizza’s besteld en verschranst. Terug naar de partytent en een nieuw fustje bier werd aangesloten en opgedronken.

Tijd voor nog een bezoek aan het circuit waar de 24uurs race volop bezig was. Naar de pitstraat dan maar, de één na de ander kwam binnen voor benzine, banden en rijders wisselen en niet te vergeten technische problemen. Na twee uur volop sensatie en  spanning toch maar weer de partytent opgezocht en het volgende fustje werd aangesloten (al die uitlaatgassen drogen nu eenmaal de keel). Muziek moest er natuurlijk weer bij en niet een beetje, deze meeting is nu eenmaal een sociale gebeurtenis en iedereen moet natuurlijk kunnen meegenieten. Kampvuren werden hoog opgestookt en er werd weer doorgefeest tot in de late uurtjes.

Zondagochtend werden we gewekt door een stralend zonnetje, dit waren we niet gewend maar ideaal om een blikje knaks bij leeg te eten. Even met de auto’s een rondje om het circuit en op de onderdelenmarkt kijken of er nog wat te halen was. Dan de laatste keer kijken in de pitstraat, hier vind Metske een snelle nokkenas en de koop werd snel gesloten. (Waar is Bert H trouwens?) Terug naar de tenten en hier werd onze Bert ook aangetroffen in een niet al te frisse staat (hartstikke ziek!) Snel werden de tenten ingepakt en de rotzooi opgeruimd door deze in het kampvuur te deponeren. Half twee reden we met veel gebulder en rook van het Spa-terrein af. Er stond ons nog een lange weg terug te wachten. Na diverse tank & koffie-stops gemaakt te hebben kwamen we aan het eind van de middag aan in Heerenveen waar nog een afscheidsfotootje werd genomen. Hierna vervolgden we ieder onze eigen weg naar huis.

Al met al een zeer geslaagd (geheel droog) weekend met: Otto, Metske, Niels, Patrick, Gerben, Martin, Peter, Jan, Gert-Jan, Anne-Jan, Bert, Simon, Jeroen(B) en ons zelf niet te vergeten.

Stefan & WouterSpa Francorchamps 1 t/m 3 oktober 2004

 Klik hier voor de foto's