Afdrukken

De verwarming

De tijden van kou en regen teisteren ons landje weer en dan is een goed werkende verwarming geen luxe.


We hebben de poetslap of tennisballen natuurlijk allang weer uit de verwarmingsslangen gehaald maar een optimaal  werkend verwarmingssysteem functioneert alleen als alles goed werkt en afgesteld is. Nu hebben onze eenden in de volksmond de naam koud en tochtig te zijn. Dit barre imago stamt nog uit de tijd dat een verwarming als accessoire kon worden bijbesteld. Ik praat nu over midden jaren 50. In de zestigerjaren werd het standaard geleverd. Nu meen ik mij te herinneren dat mijn lichtschakelaar in mijn 18 PK-tje meer warmte gaf bij winters gebruik dan de door de fabrikant gemonteerde luchtverwarming.

Oorzaak hiervan moet achteraf gezocht worden in de grote overgangsweerstand in de contacten van schakelaar en het vergaan zijn van de luchtslangen en het  onvoldoende afsluiten van de kleppen in de luchtregelaar. De huidige generatie 2CV’s hebben echter een behoorlijk werkende verwarming. Als dan de deuren en kofferklep ook nog een beetje knap sluiten hoef je deze winter geen kou te lijden.
Waar gaat het mis. Je rijdt alleen korte stukjes. De motor komt niet op temperatuur en zal dus ook geen warmte afgeven. Ik kan je het advies geven een flink stuk om te rijden naar je werk maar dat kan dan weer problemen geven met de baas als daar veel te laat arriveert. De smoes dat ik aangaf om een lang stuk om te rijden zal daarbij misschien wel weinig helpen. Daar doen we dus niets aan.
Je moet wel wat verder en hebt toch nog problemen met de verwarming. Kijk eerst of de slangen nog heel zijn en goed passend tussen warmtewisselaar en carrosserie zitten, niet geknikt zijn en of de schuimrubber binnenkant niet los zit en opgepropt de warmte tegen houden.
Dan moet de afstelling van de kabels die de warmtekleppen bedienen goed worden afgesteld. Dit gebeurd met de boutjes M5 welke de buitenkabel vastzetten op de warmtewisselaar. Zet de verwarming in de auto op warm en kijk of de kleppen allebei helemaal open staan. Stel ze zo nodig af. Voor een goede werking moet eigenlijk ook de vilt of rubber afdichting van de klep in orde zijn. Dit is moeilijk te repareren. De echte knutselaars zullen dat wel klaar krijgen maar moeten er toch wel een vrije dag aan opofferen.
Als er tenslotte ook nog een winterhoesje voor de grill komt bij temperaturen onder de 10 graden kun je toch een warme  winter tegemoet gaan. Leuk bij dit verhaal is een film welke ik zag over de Raid Laponi. Een barre tocht naar de Noordkaap in februari. Twee belgen filmden in hun wagen de tocht en deden verslag van dingen die gebeurde. Op enig moment werd buiten een temperatuur gemeten van -35 graden terwijl het in de 2CV toen plus 15 graden was. Ik denk dat Jan Zwier ook wel dergelijke verschillen heeft meegemaakt tijdens zijn tocht naar het noorden.
Verwarming 2Wij moeten natuurlijk wel blijven beseffen dat de 2CV in 1948 is ontworpen (eigenlijk nog eerder) en dat de eisen in die tijd wel anders lagen. Er in de jaren 70 nog een behoorlijke aanpassing is geweest maar dat ook toen het niet iedere auto met volledige klimaatbeheersing werd uitgerust. Dat zakenmannetjes nu ook midden in de winter in hun overhemdje willen auto rijden is leuk maar wel  bijzonder als je goed over nadenkt.
 
Moraal van het verhaal: jouw 2CV is een overdekte bromfiets en kleed je daar dan ook naar en je zal geen kou lijden.

Sigfried Kramer