Afdrukken

Het afstellen van de vooordeuren

Waar een simpele berichtgeving toe kan leiden.
Een aantal maanden geleden werd ik woest opgeschrikt door het bericht dan de twee populaire zenders waaronder Arrow Classic Rock uit de lucht worden gehaald. Hoe zal ik nu rustig weg zwijmelen in mijn hobbyhokje bij muziek uit lang vervlogen tijden.
Dit overdenkend dat ik nu elders een  zender moet zien te vinden op mijn buizenradiootje waar behoorlijke nummers worden gedraaid, hoor ik nog net een van mijn favorieten van The Doors langskomen. Als dit geen inspiratie geeft dan weet ik het niet meer. Ik kan het wel eens hebben over het afstellen van de  voordeuren van de 2CV. Hoe gaan we beginnen.
Ontsteek de verlichting in het hok en steek de stekker van de radio in het stopcontact.


Het meeste werk is nu gedaan. Nu nog de deur even afstellen en klaar is Kees of hoe je ook heet.
Normaal hoef je niets af te stellen maar als de deur aan de onderkant het watergootje raakt of al gedeeltelijk heeft los gescheurd en de deurrubbers er wat gehavend bij hangen kan het geen kwaad er aandacht aan te schenken. Oorzaak is het te ver openen van de deur. Dat kan gebeuren bij het uit de hand waaien van de deur of gewoon te ver open gooien. Het onderste schanier verbuigt dan en de deur zal daarna niet meer lekker in het gat passen.

Wat kunnen we instellen.
De schanieren zijn aan de kooi met twee bouten M7 in sleufgaten bevestigt. Hier kun je de hoogte mee instellen. Begin met de schanieren ongeveer halverwege het sleufgat.
Aan de deurzijde van het schanier zitten ook twee sleufgaten. Hiermee wordt de deur in een voor of achterwaartse richting  versteld. Hij kan op deze manier dus mooie gecentreerd in de sponning komen.  Nu komt er nog een derde afstelling. Door tussen de deur en het schanier  opvulplaten te leggen (ooit officieel door Citroën geleverd) kan de deur verder naar buiten gebracht worden. Dit laatste is nodig om ruimte te geven aan het deurrubber en het watergootje heel te  houden.
Nu zul je merken als je deur langere tijd te strak om de bocht heeft gedraaid dat het rubber te ver naar buiten staat of  kapot is gegaan. Dit moet dan wel worden vervangen. Als de originele vulplaten niet voorhanden zijn kan dit ook met grote onderlegringen of plaatjes maken uit dun kunststof plaat. Het doosje van je net aangekochte modelautootje is natuurlijk ook een goed alternatief.
Hangt de deur nu goed dan moet het slot nog goed in positie komen. Ook hier weer ruime instelmogelijkheden. Het slot zelf kan in de deur voor en achterwaarts schuiven.
Haal de plastic beschermkap los en draai de drie imbus- of torxbouten een slag los en slot kan op de juiste plaats weer  worden vastgezet. Dit gaat het beste door de deur dicht te doen en dan de bouten weer vast te draaien. Dan kan de slotvanger aan de deurstijl ook nog in hoogte worden veranderd. In sommige series zitten ook heer vulplaatjes onder. Daar kan dus ook nog wat mee worden gecorrigeerd.
Na dit alles is het alweer tijd geworden om weg te dromen met een goed glas wijn en de zoete klanken van De Animals. Dat kan wel weer leiden tot nieuwe inspiratie over dieren zoals kevers,     manta’s, mustangs en misschien wel iets met een eend? Vergeet de lichten niet uit te doen.
 Sigfried Kramer.