Dit keer niet een verhaal over hoe we iets kunnen repareren maar hoe wij een ten onrechte afkeur bij APK kunnen voorkomen.
Dit jaar is er binnen mijn gezichtsveld, dat zijn dus clubleden, vier keer een afkeuring geweest op het punt van de fuseepennen. Helaas menen de garagehouders te snel dat er te veel speling op een pen zit en gaan dan voor zeker. Jullie als eigenaar kunnen dan nieuwe pennen laten monteren. Een lastig klusje waar je niet op zit te wachten.
Nu is er wel begrip voor oude en afwijkende auto’s, dus enige souplesse bij de gemiddelde keurmeester is er wel. Helaas op het punt van de fuseepen blijken zij genadeloos. Voor alle duidelijkheid: de pen is een ronde scharnierstift van 18 mm dik en ongeveer 10 cm lang, welke vast zit in de draagarm en waaromheen met twee lagerbusjes het voorwiel-lagerhuis en dus het voorwielnaar links en rechts kan draaien. Dat is dan weer handig bij het nemen van bochten. Nu mag de pen volgens de APK bij zowel het bovenste als het onderste busje een speling hebben van 1,5 mm en de totale speling mag niet meer zijn dan 2 mm. Als dat werkelijk het geval is dan kan het wiel ongeveer 4 cm heen en weer worden bewogen en wil er al niet meer mee op pad.
Verder mag de pen ook in lengterichting nog een speling van 1 mm hebben. Dat hoor je in de auto en voel je aan het stuur als het zo erg is en heb je allang een nieuwe pen laten monteren.
Nu de APK afkeur. De keurmeester moet bij afkeur aangeven hoeveel speling hij heeft gemeten. Dus niet: “Daar zit te veel speling op” of “dat lijkt mij niet goed.” Het is of goed of fout en alleen als de opgemeten waarden de keuringseis overschrijden. Dat laatste kan vrijwel geen enkele garage opmeten en zal dus nooit kunnen afkeuren op dit punt.
Wat te doen: ga direct in beroep tegen de beslissing. En eis een herkeuring. De garage zal zeggen dat die herkeuring je geld gaat kosten. Klopt. Maar als blijkt dat bij herkeuring de afkeur te onrechte is (wat bijna altijd zo is en je moet zelf dus zeker zijn van jouw zaak) zijn de kosten voor de garage. Behalve tijd kost het de garage ook strafpunten.
Vaak zal men dan zeggen dat ze het voor deze keer dan wel goed keuren. Neem daar geen genoegen mee. Goed is goed en fout is fout. Laat ze de keuringseisen opzoeken en overtuig ze van hun ongelijk.
Ik wil hiermee niemand aanzetten de goede relatie met zijn garage maar om zinloos fuseepennen te vervangen vind ik zonde van mijn tijd en zonde van het geld.
Ik hoop dat jullie ondanks dit onheils-bericht toch nog een beetje kunnen slapen vannacht bij de zoete geur van warme carterdampen en lichte benzinewalm van licht doorzwetende carburateur-pakkingen.
Sigfried Kramer