Afdrukken

Hergebruik_2cv

Waar gaan we het over hebben? Hergebruik van de 2CV!!
Hergebruik? We gaan toch niet slopen? Nou zo af en toe is een bepaalde auto toch echt op en dan kan hij natuurlijk direct in zijn geheel de oudijzerbak in. Dat kan. Maar je kan de onderdelen ook een tweede leven gunnen. Het goede spul bewaren om een andere wagen weer mee te repareren of aan een ander te verkopen, maar ik wil het nu hebben over hergebruik voor een ander doel dan de fabrikant heeft bedacht. In mijn technische verhaaltjes hebben jullie wel eens gelezen dat de gereedschappen al in de wagen zitten en alleen nog maar moeten worden aangepast.
Ik denk dan aan het stangetje (onderdeel nr AZ844-64) om de kofferklep open te houden wat na enig buigen een afstelgereedschapje wordt voor het  afstellen van het ontstekingstijdstip. Of de wiellager moerring welke is los te draaien door van een oude aandrijfas en de buitenste wiellagerrand een passend gereedschapje te maken.


Of natuurlijk de achterremtrommeltrekker welke gemaakt is van de flens van een remtrommel en een lagermoerring. Hier nog duidelijk de toepassing binnen het voertuig.
Iets verder weg ligt het toepassen op ander gebied. Van een fuseepen (A 413-5a) en een asstropbout ( AZ424-96) is na enig las- en slijpwerk een prima gatenpons te maken welke handig is bij en inlassen van plaatjes in een voertuig van met slechte conditie.
 Of de grote achteras bout van een BX welke nu dienst doet als aandrijfas voor mijn betonmolentje. En wat te denken van oude rubberleiding uit de BX welke tot plakjes gesneden en samengesteld zijn tot schakelpookrubbertjes in mijn eend. Dit idee heb ik van Tjerk. En niet vergeten de koolborstels uit de versleten startmotor te halen. Die kunnen dan weer een nieuwe start maken in de haakse slijper.
hergebruik 2Heel vaak heb ik een beugeltje of een rubbertje nodig en dan prijs ik mij gelukkig met veel gedemonteerde Citroëns om mij heen er is altijd wel iets bruikbaars te vinden.
Maar de meest eenvoudige hertoepassing is wel te bereiken met onderdeel AM 416 4a. dit kan als parasolpoot of tuinslanghaspel een tweede leven in.
 
Zo mijmerend over vroeger schiet mij nog een aardig voorval te binnen. Toen wij in ons vorige huis de vloer gingen vernieuwen (ja, eerst vernielen) moesten de nieuwe vloerplanken strak in elkaar worden geperst. Ik had de balklaag al met een paar eendenkrikjes op hoogte gebracht en kwam toen op het idee om met 14 eendenkrikken de vloerdelen strak in elkaar te duwen. Het is uiteindelijk goed gelukt. Helaas is dit niet op beeld vastgelegd.
 
Met een herbruikbare start op naar een zomer vol evenementen!

Sigfried Kramer