French dream

Het was zo leuk. Een BX kopen in Frankrijk en er dan hier nog veel onbezorgde kilometers mee te rijden.

Het begon ook allemaal zo goed. De motor startte goed en het leek er op of de cilinderkop recent was vervangen. Klein probleem bleef het toch hoge brandstof gebruik van ruim 1 op 14. Dat moet beter kunnen en ik heb alles wat er aan de dieselpomp viel in te regelen ook afgesteld. Resultaat nihil en het verbruik bleef ongewenst hoog. Het vermogen liet ook wel iets te wensen over.

Als laatste stond mij nog de klepspeling te controleren en af te stellen. Zover kwam het niet. Op de terugweg van de supervlo in Leeuwarden, waar overigens alvast wat werd gescoord voor CitroMobile, kwam de BX bij Marssum haast tot stilstand door een vast gelopen motorblok.

 

Geheel in stijl door de hulpdienst; in gele auto’s met blauwe opdruk, naar huis begeleid nadat er ruim twee liter olie was bijgevuld. Thuis bleek dit al weer op te zijn en het blok ratelde zo hard dat het de radio ruim overstemde.

Dat blok kan naar de sloop en was hier mee de franse droom te einde? Nee, natuurlijk niet. Eerst het ding maar op de brug en zien wat er aan de hand is.

Na een paar avondjes sleutelen lag motor en bak naast de auto. Er moest ook nog het een en ander aan hydrauliek los. Geen grote lekkage naar buiten, dus moet er in het blok zelf wat mis zijn gegaan. Nog niet aan toe gekomen om dat te bekijken.

Een rondje langs de Friese sloopbedrijven leverde resultaat. Bij Jubbega stond nog een diesel 1900. Stond er ook al lang en de sloopbaas dacht dat het blok wel goed zou zijn. Die gok durf ik wel te nemen.

Samen met Boudewijn het motorblok en bak zorgvuldig uitgebouwd in twee en een half uur. Het inbouwen in mijn eigen BX ging in omgekeerde volgorde maar duurde toch een stuk langer.

Voordat we zijn gaan inbouwen eerst alle keerringen vervangen. Ook meteen de distributieriem en waterpomp vernieuwd. Op het sloopblok zat nog een geheel nieuwe koppeling met drukgroep dus deze is netjes teruggeplaatst.

Nadat een veelvoud aan slangen, leidingen en elektrisch snoeren weer op de oorspronkelijke plaats waren gemonteerd, was het grote moment daar. Zou hij het doen? Even gloeien en dan starten. BRRRmmm, het loopt!

Inmiddels alweer een paar duizend kilometers gereden. Alles werkt en loopt prima. Zo gaat de French Dream toch weer in vervulling.

Sigfried